woensdag 9 januari 2013

Things in a Jar



Het is zonde om mooie potjes in de glasbak te gooien en om groenten, fruit of andere producten die je nog thuis hebt in de vuilnisbak te laten verdwijnen. Daarom 'Things in a Jar'.
Dingen die te lekker zijn om weg gegooid te worden en te mooi zijn om niet in glazen potjes te stoppen.


Ik was een beetje verdrietig want ik heb geen werk en dus ook geen kerst cadeautjes van mijn niet bestaande baantje.
Maar van Yannick kreeg ik wel een kerstpakketje. Naamkaartje (op de foto links onder) en de pocket versie van het boek 'Home Made'.
Vorig jaar kreeg ik al van hem 'Home Made Winter' toen ik terug kwam uit Istanbul en de winter in Turkije en Nederland zijn intreden nam met enorme hoeveelheden sneeuw.
Uit het boek haalde ik een recept voor cake met gestoofde peertjes.
Ik stoofde de peertjes in een restje witte wijn die nog in de koelkast stond.
Een beetje suiker, een kaneelstokje, laurierblad, venkel, steranijs, wat zwarte peper korrels, een paar peultjes kardemom en een liter water.
Eigenlijk een combinatie van dingen die nog in mijn keuken kastje stonden.
Ik liet de peertjes klaarstomen en kookte daarna het vocht in.
Nu is dat ingekookte vocht siroop en doe ik het door mijn yoghurt in de ochtend, of door de wodka in de avond.

Ik plukte eindelijk de kamille bloempjes van de takken die al maanden in mijn kamer hangen.
Mijn mama en papa waren in de zomer wezen wandelen en brachten een hele grote bos mee.
Het schijnt goed te helpen als slaap middel, maar dat is zo ongeveer het laatste waar ik hulp bij nodig heb.
Men zegt dat het ook helpt bij pijn in je buik.
Ik geef het een kans en zet het achter het kleine witte deurtje in mijn kast, naast de pleisters en aspirientjes. 


Voor het potje links onder kocht ik de inhoud wel specifiek, rode pepertjes van de markt.
Ik maakte er sambal van, of eigenlijk deed Yannick dat want ik boekte een vlucht naar Krakow samen met mijn mama over twee weken.
We kregen opeens en reuze hoest aanval allebei en dat was precies het moment dat Yannick er achter kwam dat er als tip bij het recept stond om ramen en deuren open te zetten tijdens het pureren.
Die scherpe peper lucht was heel heftig, hoe de sambal is geworden dat weten we nog niet want we durven nog niet te proeven.


De inhoud van het potje rechts onderin heb ik vanavond pas gemaakt.
Ik had nog 1 rode, 1 oranje en 1 punt paprika in de groente la liggen.
Ze waren allemaal al een paar dagen oud en een beetje gerimpeld dus niet meer zo knapperig voor in een salade.
Ik sneed ze aan stukken, verwijderde de pitjes, pelde knoflookteentjes en overgoot ze met olijfolie en zout.
Daarna werden ze 30 minuten op 200 graden Celsius in de oven gebakken en vervolgens gepureerd.
Ik voegde er bij het pureren nog wat olijven, creme fraiche en een handje vol amandelen aan toe en oh help, wat is dit ontzettend lekker!
Ik deed het op een geroosterde boterham die ik at bij de pompoensoep.
En weetje wat hier het fijnste aan is, dat hij koud nog veel en veel lekkerder en voller van smaak is.

Ik denk dat ik 'Thing in a Jar' om de week laat terug komen. Mm!


6 opmerkingen:

  1. Mooi en ja! maak er maar iets wekelijks van :)

    Kamille thee is inderdaad goed voor het slapengaan, maar vooral ook gewoon heel heel lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik doe dat ook, vanalles in glazen bokalen steken :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. o LEKKER! jij inspireert mij weer, ik heb nog zoveel lege potjes (en groenten die eigenlijk niet meer echt mooi zijn).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ik doe ook vanalles in van die schattige potjes! Ik vul ze met suiker, kruiden, thee,... en daar heb ik duizend schattige olie en azijn flesjes bij staan! Maar zo'n brouwseltjes heb ik er nog niet ingedaan, heb er wel zin in gekregen door je post! leuke blog- ik ben fan!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ik vind jouw blog echt leuk! word er helemaal blij van!

    BeantwoordenVerwijderen