woensdag 14 november 2012


Het gouden recept voor de aller, aller lekkerste chocolate chip coockies

Ingrediënten
- 200 gram cakemeel
- 200 gram bloem
- 250 gram boter (dat is 1 pakje)
- 250 gram lichte basterdsuiker
- 200 gram kristalsuiker
- 550 gram chocola
- 1 zakje bakpoeder
- 2 theelepels vanille extract
- 2 eieren
- 1,5 theelepel zout


Recept:

Meng de cake meel, bloem, bakpoeder en zout met elkaar in een kom en zet het opzij.

Meng in een andere kom de boter en suiker.
Gebruik hiervoor de deeghaken op je mixer die lijken op een garden, gebruik niet de spiraalvormige deeghaken.
Klop het mengsel ongeveer 3 tot 5 minuten tot het deeg goed gemengd is.

Voeg nu de twee eieren en het vanille extract toe.
Wanneer deze ingrediënten goed vermengd zijn met het deeg kun je de droge ingrediënten die je in een andere kom hebt gemixt erbij voegen.
Zet wel de stand van je mixer op laag, anders stuift het teveel.
Het mixen wordt nu heel zwaar maar houdt even vol en zorg dat alles goed vermengd is.

Voeg tot slot de stukjes chocola toe en mix het beslag nog kort.
Vouw het deeg in plastic folie en leg het minimaal 24 uur in de koelkast.
Het deeg kan tot maximaal 72 uur bewaard worden.



Bak de koekjes af wanneer het je uit komt.
Zorg dat de oven goed is voorverwarmd op 180 graden Celsius.
Maak kleine bolletjes van het deeg, zorg dat de grootte gelijk is aan die van ijsbollen uit een ijsschep.
De koekjes worden in de oven verwarmd en daardoor zacht. Ze zullen zelf de grote vorm aannemen.
Bak de koekjes ongeveer 15 minuten maar houdt ze goed in de gaten.

Wanneer je je koekjes uit de oven haalt zijn ze nog erg zacht, ze moeten nog minimaal 15 minuten afkoelen.
Ik heb een kleine en onhandig oventje maar gelukkig wel twee bakroosters.
Wanneer de ene lading (lading klinkt een beetje groot voor 4 koeken) er uit is schuif ik het andere rooster er in.


En nu een paar geheimpjes over de koekjes.

/ Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn.
Zeker niet de boter in de magnetron of oven verwarmen voor het mixen omdat het beslag dan eerder klaar is. Dit zorgt er voor dat de smaken niet zo goed zullen vermengen in de rust periode.

/ Zorg dat je cake meel en bloem gebruikt en niet alleen bloem.
Het cake meel is fijner en de bloem bevat gluten, beide zijn belangrijk.

/ Alle ingrediënten moeten goed gemixt zijn maar mix niet té lang. Hierdoor worden de koekjes in de oven te plat.

/ Gebruik chocola die minimaal 60 % cacao bevat.
Ik moet eerlijk toegeven dat ik het niet altijd doe omdat daar voor niet altijd genoeg centjes in mijn portemonnee zitten.
Wanneer die er wel in zitten, gebruik het zeker!

/ Hoe langer je wacht met de koekjes bakken hoe lekkerder ze worden. Doordat je ze minimaal 24 uur in de koelkast laat worden de smaken veel meer vermengd en krijgen ze een hele lekkere caramel smaak.

/ Zorg dat je de koekjes eerder te kort dan te lang bakt.
Ze horen nog een beetje zacht van binnen te zijn en niet droog en bros.
Verwijder ze niet van het bakpapier voordat ze minimaal 15 minuten buiten de oven zijn afgekoeld.
Wanneer je ze eerder gaat verplaatsen zullen ze kapot gaan omdat ze nog zo zacht zijn.

/ De koekjes zijn een dag nadat ze uit de oven zijn gekomen het lekkerste.

* Het originele recept is niet van mij maar van Kate (click here). Haar blog is al jaren de fijnste die ik ken.
De ketting die ik ooit bij haar kocht draag ik bijna elke dag om mijn nek en nu eet ik haar koekjes bijna elke week. Mmm

7 opmerkingen:

  1. wat een mooie foto, met die ingrediënten
    en mmm koekjes ik wil ook altijd koekjes proeven, dus deze ga ik ook maken! mijn lievelingskoekjes bakte ik gisteren - daar hoeft nauwelijks boter in maar wel heel veel havermout en verder wat je wil (ik heb nu hagelslag en gekke blauwe / gele / roze balletjes, normaal chocola of druiven of zoiets) en ze zijn ook heel lekker. als je wil zal ik je het recept sturen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ahh, dankjewel! Ik vind de foto van mijn vriendje ook heeeeeel lief, heel schattig :)!
    En dit recept ziet er super goed uit. Goeie tips :), maar ik denk wel dat je geduld moet hebben (vooral omdat je zegt dat ze het lekkerst zijn een dag nadat ze uit de oven komen, en dat lijkt me zo moeilijk haha)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Die gaan Jan en ik zó snél mógelijk maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ik ben al zo lang op zoek naar een goed chocolate cookies recept, dankje loes! dit ga ik bakken en lekker opsmullen.
    (maar wat is cakemeel eigenlijk?)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh jade, ze zijn heel heel lekker. Cakemeel is een combinatie van fijne bloem, bakpoeder (baking powder) en smaakversterkers zoals zout, citroen en vanille. Je kan het gewoon kopen in de supermarkt, het staat in de buurt van de andere bakproducten. Succes!

      Verwijderen