maandag 8 april 2013


Ik kreeg een lief mailtje, van Roos. Dat zette me aan het denken. Over mezelf.

Ik probeer zo vaak bewust te zijn over bijvoorbeeld voeding en duurzaamheid dat het me vaak ook beperkingen geeft.
Dat ik niet goed weet waar ik de lijn moet trekken tussen bewust zijn over de wereld om me heen en er gewoon zorgeloos van genieten.
Dat ik teveel vast houdt aan 'wie goed doet, goed ontmoet' en dat ik daardoor teveel nadenk over sociale interacties en dingen die ik om me heen zie gebeuren.
Dat ik daarmee zoveel dingen niet kan rechtvaardigen, en dat voelt zo lastig.

Ik ben nu aan het studeren, maar mijn gedachten dwalen af.
Naar of het niet hypocriet is dat als ik geen vlees eet, wel onbedachtzaam zuivel consumeer.
Waarom andere mensen hun belangrijkste bezit, hun eigen lichaam, zo ondoordacht vullen met producten waar ze niets over weten.
Waarvan ze geen idee hebben. En waarom ik me daar dan weer zorgen over maak.

Ik ben aan het studeren, maar mijn gedachten dwalen af.
Het voelt alsof ik weer op een piek balanceer, waarvan ik weet dat het straks weer minder wordt.
Mijn zorgen, mijn gedachtenstroom.
Het voelt als een opluchting als ik Yannick of mijn ouders overspoel met wat er al dagen in mijn hoofd rond spookt.
Dat zij naar mij luisteren, mijn zorgen wegnemen. Dat maakt me gelukkig.

Ik moet stiekem lachen als ik denk aan de periode op de middelbare school dat ik me ging interesseren over de onderwerpen die ik nu nog lastig vindt.
Mijn impact op de wereld en alles wat daarmee samen hangt.
Ik keek documentaires, zocht informatie en liet tranen van onbegrip.
Mijn ex vriendje zei toen een keer tegen me 'Loes, je denkt teveel na!'.
Voor hem was dat lastig, voor mij dat hij dat niet begreep.

Misschien komt het door mijn leeftijd, misschien gewoon omdat ik zo ben.
Een meisje die veel nadenkt, en dat is hoe het is.
Er zijn momenten dat ik het vergeet, maar nadenken en een bewuste keuze maken voelen beter dan er maar niet over na denken en de consequenties proberen te vergeten.

Nu ga ik een taart bakken, eentje die ik een paar dagen geleden ook al maakte.
Met fruit en heel veel chia zaden. Zonder suiker, gluten en dierlijke producten.
Het voelt goed, ik voel me goed.

4 opmerkingen:

 1. ik ontmoette een heel lief persoon, maar hij denkt te veel. ik denk, als iets goed voelt waarom zou je er te veel over nadenken? of zie ik het verkeerd? en nu begin ik zelf ook nog eens te veel na te denken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. er is niets mis met veel nadenken. als je af en toe je gedachtespinsels bij iemand kunt luchten, zodat je niet beperkt wordt door dat nadenken. is mijn ervaring

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lieve Loes, ik wilde je, naar aanleiding van je berichtje op Zoete Wildernis, eventjes iets vertellen. Vorige week, toen ik 18 werd, heb ik mezelf een briefje geschreven, als een houvast een wens. Ik schreef dat ik een bewuste volwassene wilde zijn/worden. Een volwassene die zich bewust is van de mooie aarde en de mooie mensen op de aarde, die leeft zonder dezen te schaden. Ik schreef dat ik niet over 50 jaar terug kijkend op mijn leven wilde denken: 'Goh, had ik dat nou maar anders gedaan'.. Dat ik mijn volwassen leven wil leiden in de breedte, genietend van elk moment en van alles wat ik krijg en niet krijg en dat alles met bewustzijn van de consequenties en zo veel mogelijk de negatieve consequenties te voorkomen. Die brief is door veel dingen geïnspireerd, maar mede ook door jou. Ik vind het vaak nog heel moeilijk zo bewust te leven, maar jij doet het al!
  Ik denk dus dat je jezelf ook niet zo op de kop moet zitten als het een keer niet lukt, het helpt niet om je daar dan heel veel zorgen over te gaan maken, het helpt denk ik wel om dan extra te genieten van datgene wat je doet en te wensen dat iedereen bewust mag worden en bewust mag gaan leven..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oeeh, herkenbaar! Ik ben de laatste tijd ook vrij eco aan het worden... Ik zit in de fase van me schuldig voelen. Ik voel me schuldig als ik een bad neem, als ik de verwarming vergeet af te zetten wanneer ik mijn raam openzwier, wanneer ik weer een hele dag een of andere lamp heb laten branden of wanneer ik zo kan genieten van een lekkere biefstuk-friet.

  BeantwoordenVerwijderen